FAQ ili često postavljana pitanja

Gdje mogu pronaći informaciju o proizvodu?
Informacije o proizvodu možete pronaći na ovom sajtu, www.vidi-x.org O samom hardveru informacije pronađite na linku https://vidi-x.org/hardware/  
Koje su tehničke specifikacije Vidi X procesora?
EPS32 procesor ima 3 jezgre od kojih dvije rade na 240 MHz dok treća radi na 8 MHz i zadužena je za sleep ciklus koji troši znatno manje električne energije tokom sleep procesa, a na razne podražaje je sposobna pobuditi dvije glavne jezgre.
Što sve treba kako bi se pokrenuo VIDI Project X?
3 x AA baterije (1.5 V ili 1.2 V) ili USB kabel te Powerbank ili drugi USB komapatibilni izvor napajanja. No osim toga trebati će vam i programska podrška koju možete uploadati na Vidi X uz pomoć radionica objavljenih na ovim stranicama.
U čemu sve mogu kodirati?
Kodirati se može s bilo kojim editorom koda, od Notepada preko Bracketsa do standardnog Arduino IDE editora, no za kompajliranje koda morate koristiti ESP-IDF službeni kompajler, Arduino IDE ili neki drugi razvijen od pojedinaca ili zajednica kao što su Visual Studio Code + PlatformIO plugin, PictoBlox, Basic (kao EasterEgg). Više o tome pronađite u kategoriji Razvojno okruženje.
Što sve treba kako bi se VIDI Project X mogao programirati?
Računalo s Windows, Linux ili Mac OS operativnim sustavom te USB kabel. Naravno, morate i upoznati mogućnosti senzora Vidi X-a i ostalog hardvera, osim poznavanja uređaja dobro će poslužiti i jedno od razvojnih okruženja opisano u istoimenoj kategoriji. Zatim su vam potrebni razni libraryji, te ESP-IDF kompajler i sl. Uglavnom, sve spomenuto možete pronaći na ovim internet stranicama na kojima se trenutno nalazite.
Može li se povezati sa Micro:BIT mikrokontrolerom?
Unutar radionice o serijskoj (UART) komunikaciji, na linku https://vidi-x.org/radionice/vidi-project-x-92-serijska-komunikacija/, pronađite podnaslov koji govori o komunikaciji Vidi X-a i Micro:BITa.
Kako mogu spojiti senzore koji ne rade na 3 V?
Takvi senzori se mogu spajati putem Logic Level Convertera ukoliko je riječ o senzorima koji rade na 5 V. Ostale koji rade na nekim drugim naponima biti će potrebno spojiti putem sličnih dodataka koje možete sami izraditi. Upotreba jednog 3 V – 5V Logic Level Convertera objašnjena je kroz radionicu Serijska komunikacija
Koji senzori se mogu dodatno dodavati?
Mogu se dodavati svi senzori koji rade s mikrokontrolerima na 3 V dok ostali koji koriste druge voltaže trebaju minimalne prilagodbe.
Može li se povezati sa Arduino UNO, Leonardo, MEGA i ostalim pločicama?
Unutar radionice o serijskoj (UART) komunikaciji, na linku https://vidi-x.org/radionice/vidi-project-x-92-serijska-komunikacija/, pronađite podnaslov koji govori o komunikaciji Vidi X-a i Arduina.
Mogu li se umrežiti dva ili više Vidi X mikroračunala?
Unutar radionice o serijskoj (UART) komunikaciji, na linku https://vidi-x.org/radionice/vidi-project-x-92-serijska-komunikacija/, pronađite podnaslov koji govori o komunikaciji dva Vidi X-a. Osim serijskom metodom komunikacije, više Vidi X mikroračunala mogu komunicirati i putem Wi-Fi, BT te Infra Red protokola.
Može li Vidi X služiti kao BT kontroler za igranje?
Uz odgovarajuću programsku podršku Vidi X može služiti kao BT kontroler za igranje igara na smartphonu ili smart TV uređajima.
Jeli Arduino IDE najbolji za programiranje?
Arduino IDE je najjednostavniji za programere početnike, no za neke veće projekte savjetujemo isprobati i ostala razvojna okruženja opisana u istoimenoj kategoriji.
Dobije li se uz Vidi X mikroračunalo detaljni manual sa shemom i uputama za spajanje komponenti?
Ovaj web je zamišljen kao potpuna tehnička i organizacijska podrška projektu Vidi X. Kontinuirano će se nadopunjavati s novim radionicama i mogućim primjenama.
Hoće li Vidi X imati help podršku za korisnike?
Podršku ćemo davati putem help deska i kontakt forme koju možete pronaći na dnu stranice.
Hoće li Vidi pokrenuti web stranicu na kojoj će zajednica moći predstavljati svoje projekte?
Da, svi kvalitetno osmišljeni projekti mogu zaslužiti svoje mjesto na ovim stranicama.
Koje sve senzore posjeduje Vidi X?
Vidi X posjeduje Hall senzor, zatim senzor temperature, IR receiver/transmitter, mic i zvučnik, te na LCD-u touch površinu ekrana, a ima i neke touch senzibilne pinove.
Jeli moguće spojiti Vidi X na strujni adapter?
Vidi X se može napajati bilo kojim USB kompatibilnim adapterom.
Hoće li se proizvoditi (moći kupovati) gotova kućišta?
3D nacrte za izradu kućišta 3D printerom, u vlastitom aranžmanu, preuzmite sa GitHub linka https://github.com/VidiLAB-com/Vidi-X/tree/master/3D-model-ku%C4%87i%C5%A1ta  
Može li se spojiti na vanjsko pojačalo/zvučnik/slušalice?
Vidi X ima 3,5 mm četveropolni audio konektor za slušalice i vanjski mikrofon te ga je putem tog konektora moguće spojiti na vanjske zvučnike, slušalice ili pojačalo zvuka.
Mogu li se spojiti vanjski kontroleri poput joysticka, joypada, miša i tipkovnice?
Mogu, a radionicu koja opisuje postupak spajanja PS/2 tipkovnice pronađite na linku https://vidi-x.org/radionice/vidi-project-x-88-tipkovnica-na-vidi-x-mikroracunalu/.
Ako se može spojiti na dodatni monitor hoće li se moći istovremeno koristiti i ugrađeni ekran kao sekundarni?
Postoji nekoliko metoda za spajanje dodatnih ekrana na Vidi X te je moguće istovremeno koristiti i ugrađeni i dodatne ekrane. Posjetite ove internet stranice, na kojima se trenutno nalazite, kako biste provjerili postoji li How To radionica koja odgovara na ovo pitanje.
Može li se spojiti na računalo/pametni telefon i koristiti kao senzorski sustav čiji podaci se prikazuju bežično u vanjskoj aplikaciji?
Može. Putem Wi-Fi-a, BT ili drugim metodama komunikacije moguće je prikazivati senzorske podatke u vanjskim aplikacijama. Dok čekate na objavu opširnije radionice o toj temi, može vam pomoći radionica o serijskoj komunikaciji iz koje ćete saznati o osnovama slanja podataka UART protokolom na druge uređaje. Radionicu pročitajte n linku https://vidi-x.org/radionice/vidi-project-x-92-serijska-komunikacija/
Može li se spojiti na monitor/TV?
Monitor već postoji ugrađen no moguće je dodati dodatni monitor i TV. How-to radionica biti će objavljena na ovima stranicama pa bi bilo zgodno vratiti se ponekad i pogledati što ima novoga na ovim internet stranicama na kojima se trenutno nalazite.
Postoje li gotovi librariji i programi?
Uz minimalne izmjene koda svi programi za ESP32 su kompatibilni s ovom konzolom. ODROID GO library za Arduino možete preuzeti sa linka: https://github.com/VidiLAB-com/Vidi-X/blob/master/Alati-za-prvi-setup/ODROID-GO-master.zip
Ako se koristi kao gaming konzola mogu li se od nekud već preuzeti gotove igre (i drugi softver) bez portanja?
Vidi X je kompatibilan sa ODROID-GO konzolom te su kompatibline igre i softver s njegovog repozitorija – https://wiki.odroid.com/odroid_go/odroid_go
Gdje se mogu naći repozitoriji/softveri/tutoriali za procesor i firmware koji pokreće Vidi X?
“Hello world” te ostali primjeri nalaze se na repozitoriju našeg Git-Huba – https://github.com/VidiLAB-com/Vidi-X
S kojim se programskim jezicima može programirati za Vidi X?
Nativno C, C++, intenzivno se koristi Python, moguće je Scratch, JavaScript …
Koji su programi već pohranjeni na Vidi Project X-u?
Primjeri korištenja i programiranja Vidi X-a nalaze se na repozitoriju Git-Huba – https://github.com/VidiLAB-com/Vidi-X te time dobivate mnogo više nego da pojedini program pohranimo na Vidi X mikroračunalo.
Koja je razlika između Raspberry Pi Zero i VIDI X mikroračunala ?
Osim što VIDI Project X-a s ESP32 procesorom nema potrebe za operativnim sustavom, dok Raspberry Pi treba Linux OS, potrošnja mu je neusporedivo manja pa je stoga vrlo povoljan za korištenja baterijskih napajanja. Uz ugrađene senzore koje Raspberry Pi ne posjeduje treba istaknuti i jednostavnost programiranja VIDI Project X-a, dok kod Raspberry Pi-a osim znanja programiranja treba poznavati i osnove održavanja Linux operativnog sustava.
Koja je razlika između micro:bita i VIDI X mikroračunala ?
Premda se u načelu radi o sličnom tipu proizvoda, razlike su velike. VIDI Project X, osim što je dizajniran oko znatno snažnijeg procesora (ESP32), posjeduje čitav niz senzora, komunikacijskih sučelja (WIFI, BT, Infrared, UART) te je uz mogućnost spajanja s drugim uređajima kao što su Arduino, Micro:BIT, Rasberry Pi, ali i ostali IoT uređaji, spreman izvršavati vrlo kompleksne zadatke “out-of-the-box”.
Koja je namjena Vidi Project X?
VIDI Project X mikroračunalo može se koristiti kao razvojna pločica za izradu raznih Smart, IoT projekata, zatim za gaming, upravljanje drugim uređajima i programiranje.
Kako i gdje se može nabaviti VIDI X mikroračunalo?
Prva serija VIDI X računala koja je bila namijenjena slobodnoj prodaji je rasprodana. Trenutno je u tijeku opremanje hrvatskih osnovnih i srednjih škola te specijaliziranih udruga koje su se prijavile za donaciju. Radi ograničenih kapaciteta u proizvodnji dali smo prioritet obrazovnim ustanovama. Kad opremimo sve škole, udruge i fakultete u Hrvatskoj koje su zainteresirane za ovo mikroračunalo, VIDI X će biti moguće kupiti u slobodnoj prodaji.

PRIJTELJI PROJEKTA

bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

SVA PRAVA PRIDRŽANA - VIDI TO 2020.

Niti jedan dio ovog web site-a ne smije se u bilo kojem obliku ili radi bilo koje namjene reproducirati bez prethodne pismene suglasnosti izdavača, Svi tekstovi objavljeni na www.vidi-x.com pripremljeni su s osobitom pažnjom i kontrolirani na više razina. Redakcija www.vidi-x.com međutim, ni u kojem slučaju ne može odgovarati za moguće štete bilo kakve vrste nastale na osnovu savjeta, tekstova, slika ili drugog redakcijskog ili oglašivačkog materijala objavljenog na www.vidi-x.com ili na drugi način datog od strane zaposlenika ili suradnika izdavača.